Konsertforedrag: Berikelse med Bach

21. mars kl. 19:00 i Holmlia kirke

En festkveld på fødselsdagen til Johann Sebastian Bach med bildeforedrag, orgel, kor, allsang og bursdagskake!

Bli bedre kjent med barokkens store mester, Johann Sebastian Bach!

Torkil Baden er en anerkjent kulturformidler og musikkjournalist. Sammen med den svært talentfulle organisten Per Anders Håvelsrud og Holmlia kammerkor vil ulike sider av Bachs liv og repertoar feires – og det på komponistens fødselsdag, 21. mars! Det serveres bursdagskake fra Holmlia kulturkafe etterpå!

Fra sin nye bok «Bach og hans orgelunivers» (Lyche musikkforlag) formidler Torkil Baden i musikk, tekst og bilder den allsidige Bach og hans familie. Mange av orgelverkene er knyttet til salmer vi finner i  norsk salmebok, og Bach belyser teksten med slående musikalske  virkemidler. Forfatterens anliggende er at den norske, verbale gudstjenesten må åpnes mer for vår rike musikktradisjon.

Dette er også en gylden anledning til å bli kjent med noe av musikken vi kan oppleve under «Johannespasjonen på norsk», med Svein Tindberg og Holmlia kammerkor i Holmlia kirke 3. april.

Boken «Bach og hans orgelunivers» er til salgs etter arrangementet.

Bach sto ikke bare for sublim musikk. Hans liv favnet en stor barneflokk, tragiske dødsfall, irettesettelser og kritikk, lystige fester med grove historier, fengsel, mislykte operasjoner, panegyrisk hyllest, behagelige og ubehagelige møter med fyrster og kommunestyrer, og kongelige æresbevisninger. 

Fra «Bach og hans orgelunivers» (bokens bakside)

 

Torkil Baden har i mange år vært en av våre viktigste musikkformidlere, både som kritiker og forfatter. At han nå skriver et større verk om Bach vil være et kjærkomment bidrag til både norsk og internasjonal musikklitteratur.

Ketil Bjørnstad

 

Medvirkende

  • Torkil Baden, foredrag
  • Per Anders Håvelsrud, orgel
  • Holmlia kammerkor, dir. Hans Olav Baden

 

Torkil Baden (f. 1944) har virket som kirkemusiker i Groruddalen og Nesodden. Som musikkjournalist og kritiker i NRK hadde han kirkemusikk som spesialfelt. Han har vært redaktør av tidsskriftet Norsk kirkemusikk og kritiker i Dagbladet , VG, Vårt Land og Morgenbladet, og han har vært førstelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han har utgitt en rekke bøker om musikk og kulturhistorie og en kriminalroman om Oscarsborg. Han er i år på en omfattende foredragsturne over hele landet med «Berikelse med Bach» i nesten 30 kirker, og samarbeider med et utall organister og musikere underveis.

Per Anders Håvelsrud (f. 1998) har siden 2020 arbeidet som organist i Margaretakyrkan (den Svenske kyrkan i Oslo). Dette gjør han samtidig som han tar mastergrad i utøvende orgel ved Norges musikkhøgskole. Han har på tross av sin unge alder rukket å bli en ettertraktet konsertorganist.

Holmlia kammerkor er et prosjektbasert kor med fokus på  kirkemusikk og klassisk repertoar, ledet av Holmlia-organist Hans Olav Baden. Under fjorårets Pulsfestival hadde de stor suksess med deres fremføring av John Rutters vakre Requiem. Under årets festival skal de fremføre «Johannespasjonen på norsk». Les mer her

Gratis